Saturday, July 03, 2010

-The GIANT, Hybrid, the build-

memandangkan banyak left over parts dari basikal bianchi lama tuh... so... project 2nd bike pun bermula, tema hybrid dupilih kerana basikal ini hanya akan digunakan di atas trainer dan on-road sahaja....

equip with fork murah GTS, Shimano SIS 7 speed groupset... my build begins...

fork yang masih elok untuk digunakan... nak jual rm 50 kar bbs pun org tak nak... hehehhe

frame GIANT yukon.... 2nd hand... beli kat kedai onn... RM500 sekali headset baru, seatpost dan padel.... kenapa saya beli frame ini... sebab saiz nye yang besar.....19"
19 inch tuh... memang besar....

masuk stem ngan handle bar

itu dia tayar untuk trainer... pakai slick 26 x 1.5 ...baru kurang bising sket.... kalau pakai tayar mtb biasa... perghhh...bingit satu rumah... dah tuh.. tayar habis cepat plak....

masuk crankset ngan tayar depan.... tayar depan masik lagi tayar mtb.... mungkin akan tukar nanti bile nak kayuh kat luar...


ok.... ini latest barangan yang di pasang dan dibeli kat onn.... RM600 barai.... trainer minoura M-50-R je dah...RM480.... ice toolz shimano bottom bracket tool, cables shifter, cateye velo 5, dan misc item.

dah siap pun.... rd+fd sudah di adjust sesedap rasa... grip recycle yg lama... The Parker dapat grip sunline baru...


yahhhhh.... tuh dia final product.... recycle item + RM1100..... dapat basikal hybrid GIANT 19", 7 speed, trainer minoura....

so.. makin tertambah plak beskal kat rumah ni..

nih tgh tunggu Road bike vintage Raleigh Record from my brother dari PD plak nih... hehehhee....







Sunday, June 27, 2010

-The GIANT, hybrid-

im in the midst of building a 19" 7 speed hybrid bike
stuff i need:

1. spacers and cables
2. 1 pc cst traveller slick tyre
3. cap ayam v brake
4. fd
5. cat eye velo 5

thats it..

nanti kan kemuculan nya.....

Monday, June 21, 2010

-Evolution, 1 year and half or mountain biking-

Evolution, ye.... mcm tuh la ceritanye basikal aku nih....dia evolve sedikit demi sedikit semenjak aku beli dia kat kedai chin soon.... umur anak aku dah 1 tahun 6 bulan ++.... jadi... lama itu lah aku dah terjebak dalam MTB nih..... mana buleh lupe hari sabtu, 6/12/2008.... pagi tuh around 7am balqis dah prep nak masuk OT to deliver hannah..... dalam pukul 1pm semua settle...baby hannah yang comel pun dah lahir dgn selamat....balqis pun alhamdulillah tiada complication.... maka aku pun terus pegi kedai chin soon nak amik beskal yang aku baru order jumaat petang semalamnye.... RM 1000.....cakap kat balqis nak balik mandi2... tukar baju etc... memang betul pun.. tapi tak ckp plak nak singgah amik mtb...tapi aku rasa... balqis dah tau pun... tak perlu aku ckp... hehehe...

anyway... the evolution photo of my humble RM1000 mtb....

Bianchi OETZI....7 speed shimano SIS (bukan deore pun...)... GTS Fork....

masuk groupset SRAM x7...so kena tukar RD,cassette,rantai, wheelset + hub 9 speed, Shifter...oh, pedal lama tukar dah... pedal asal pecah.... murah la katakan.... sekali tukar pedal wellgo Magmesium tros..RM190...ngan seat Selle Royal Gel...(seat yang membawa padah pada aku ketika offroad)

satu hari, di kedai buah...lepas ride Kg Kolam....ader member nak jual Frame SantaCruz Chameleon....RM1000...frame saja..... aku pun... rembat la... wahahaha....

penangan race SUPER-V.... turun SUPER-V rasa mcm pakai rigid fork je GTS murah tuh...so rembat la SRSuntour Epicon....memang best fork nih (pas tuh dah jual kat nasir@ www.radialmtb.blogspot.com)

pas tuh member aku nasa nak jual plak RockShox Revelation 2009 dual air, u turn dia... aku memang dah lama te'nang dah fork nih... tunggu dia bukak mulut nak jual jer.... hehehehe

nih plak baru lepas tukar RIM... Spank SPIKE 35... penangan Manggo Manggo..... jatuh bodo jer... tapi rim bengkok... isk isk isk... ok nasib la rim bengkok... buleh ganti... org bengkok... mana mau cari spare part....(buleh plak macam tuh!!??!?) hehehehhe....

setelah lama ber ekotr keras... akhir nye aku pejam sebelah mata... ambil frame nih... jamis perker... frame yang aku rasa sesuai dgn aku.... sebab... aku tak perlu travel sampai 9 inch... sebab aku bukan berani amik drop walau pun 6 kaki....pas tuh frame baru yang murah...pas tuh frame slopestyle... buleh buat layan Dirt jump kat reban ayam sudan.... buleh buat kayuh xc sekali sekala... ok la tuh.....

so... tuh je transformasi mtb aku.... lepas nih... tak tau plak nak transform ape lagi...
baru beli chain stay ngan bashguard.... tgh ber kira2 nak pakai RS domain/lyrik or Fox VAN 36... amin....


Saturday, June 05, 2010

-The PARKER-

Enter The PARKER....



Jamis Parker II....


eh... apa ni?

DH/FR mode

XC mode



Wednesday, April 28, 2010

Thursday, April 15, 2010

Tuesday, February 09, 2010

-photo entry-


*this photo of gee taken during taiping jamboree. credit to the original photographer for this photo.