Monday, January 26, 2009

-once upon a time-

i love riding bike....ever since i got my 1st bike...and took off the training wheel..
if u guys think i just catch the MTB bug lately... u guys r dead wrong.... ehehhehehe
remember my last entry about a photo i took at the Sultan Azlan Shah Bridge?
here is the original....wayyyyyyyyyyyyyyy back in early 1995... thats nearly 13 years ago...
me and my big bro
who need lightweight MTB back then? hehehehheh

Sunday, January 25, 2009

-home town, solo nostalgic ride-

assalamualaikum..

this weekend CNY, so balik la kampung kat kuala kangsar untuk melawat ma ngan pa.. kami pun dah lama tak balik kuala... so di kesempatan cuti CNY yg panjang... balik la, dan of coz, basikal tidak di lupakan.. selamat kedai onn silibin bukak sabtu pagi tuh... so rembat rear bike rack sementara pegi beli breakfsat... hehhehehehe


my bro nak bertolak ke kuala kedah pagi tuh... after berjemaah subuh.. breakfast dan sembang2 sikit... i start my ride @ 7:40am.... pagi nih sejuk sikit..ok lah tuh... (by the way... nice estima u got there bro...)


this in my 1st stop. lepas kampung senawar (sebut se-na-wor), akan jumpa jambatan sultan azlan shah.. ala kalau yg lalu PLUS highway tuh... betul2 dekat hentian sg perak, south bound..


tak nampak papan tanda nyer?


look closer...hehehhe... kalau next time ader yg lalu hentian/jambatan nih.... ini lah tempatnye...


more of jambatan sultan azlan shah......




there is a story about this pic below... hehehhe somewhere years ago...i have been here with my big bro....the exact pose... we cycle dari rumah melalui more or less same route i took today... time tuh... mana ader lightweight MTB.... mtb biasa besi je... ala..yg budak2 buat pegi sekolah tuh... heheheh and my bro ride basikal tua... both of us went out for fun.. and never knew that the memory will last forever...

my second stop. kat jambatan sultan abdul jalil... jambatan baru org kuala ckp... ye lah this is the latest jambatan yang terbina kat kuala nih.... dulu.. kalau buat ride mcm hari nih... kena keluar kat sayong lembah.. pas tuh naik bot seberang sungai... sebab jambatan yang ader dulu sangat jauh dengan pekan kuala kangsar....
at last...alhamdulillah... dah sampai rumah.... actually this pic i took is my point of view when posting this entry.... rumah my dad nih ader tempat menghadap sungai perak untuk lepak2 dan santai.. i really love this spot....



thanks to google map

total time on bike today: 1 jam 32 minit 58 saat

distance traveled: 22.25 km
max speed : 60.7km/h perghhh fastest i have gone on my bike... sebab ader tempat yang turun bukit kaw2... jalan clean and clear....layan..... kalau roadies nih.. konfem lagi laju nih... hehehhehe
total distance traveled so far on bike... odometer 211.0km


esok mcm nak pegi lagi ride ikut jalan tadi.... but may be reverse loop... or maybe on the way back.. nak ikut kampung sayong tebing..sayong lembah... ala... nak try off road ikut tepi sungai... hmmm... buleh ker?? ntah le....
wassalam..











Monday, January 12, 2009

-1st time @ Ulu Geruntom, Gopeng.-

macam biasa... sms diterima... dan semestinye reply.. ok jerk... hehehheh

ulu geruntom, kat gopeng, perak..... track nih.. member2 kata track santai... track mudah la kunon nye... "jgn risau lid, tak teruk mcm trek junai minggu lepas...." ye lah tu... time aku pegi trek junai minggu lepas pun...korang ckp mcm tuh.."jgn risau lid... trek junai nih tak de bukit mcm ulu kinta..." maybe derang nak kasi up semangat sikit... hehhehehe

so..mcm biasa... 7pg dah keluar rumah... konvoi ngan abg mus serta gee dan rakan2 dari meru-manjoi trus ke gopeng.. sampai je kat gopeng... roundabout gopeng to be exact... tuh dia... punya ramai nye riders.... ader geng2 MCT (manjung cycle team)... ader geng2 dari KL...so lepas set up beskal... berkenalan lebih kurang... 8:30 pg... kayuhan pun bermula...

mula2 trek rilek je... road section... aku tgk ader sorang brader nih siap pakai tayar road lagi... so dalam hati aku... "nih mesti tak de off road kot nih..." hehhehehe rupanya.. aku silap... mamat tuh bukan local pun... patut la dia turun trail pakai road tire... kalau hujan or lepas hujan... masak la mamat tuh.....bukan aku ckp... org lain ckp... ehhehehe aku noob lagi dalam cycling nih...

so sampai kat my gopeng resort.... rehat jap... nak cross sungai dan cabaran off road pun bermula...
(gambar aku kurang sket.. sebab aku pass kamera kat member... mamat tuh laju ke depan..aku lak...mcm biasa... mtb la ...main tolak beskal... hehehhe)

at last sampai le ke empangan ulu geruntom...ye kot... aku tibai je nama dia...ehhehehhe
lepak2 sat... pas tuh cara gerak turun balik.... gee dah pesan kat aku... pas nih tak de bukit dah... banyak mana bukit ko naik tadi.. pas nih semua turun bukit je...

cut story short.... on the way back.. ade mishap berlaku... seorang budak..lupa plak ckp... ader 3-4 org budak follow around standard 4-6 kots.... derang ikut bapak derang la..

ader sorang budak nih... tgh layan downhill... pas tuh straight masuk gaung... gile.. drop gaung dalam 3 meter ader gaks la....yg ngerinye.... kat situ ade 2-3 pokok kelapa sawit... dan pelepah tuh baru je kena cantas..so bayang kan la.... pelepah yg tajam tuh... selamat miss.. 2 org rider dari ipoh yg ader kat belakang dgr la budak nih jerit mintak tolong... aper lagas.... tolong anggkat naik atas la... pas tuh mintak tlg brader org asli kat situ hantar keluar naik moto... yg aku heran nye.... bapak budak tuh... nun jauh dihadapan... anak dia tergolek masuk gaung pun dia tak sedar... isk isk isk...tau le layan downhill manyak syiok.... nak di jadikan cerita plak.... tgh kecoh2 tuh... ader sorang brader chinese nih... tgh layan gaks la... terkezut depan ader accident... terus tap brek depan... di pun tergolek... abis berdarah2 muka, siku, bahu... dan sewaktu dgn nya... adeh selamat ader rider yg bwk 1st aid kit...

kesian betul aku kat budak tuh... dan juga brader chinese tuh...harap2 derang cepat sembuh la...

so............ minggu depan kita kemana ya???? tungguuuuuuuu......hehehhehe

video

Sunday, January 04, 2009

-1st time @ trail rapat jaya-

semalam dapat sms dari member, "Bro, esok kayuh trek junai ada brani? kat rapat jaya"

so aper lagas, reply lah... " aku on jer..."

so folow abg Mus CIMB ke tempat yg nak di tuju ke rumah junai kat rapat jaya. Sampai dalam area pukul 7:50am... lepak2 set up beskal sambil tunggu member2 lain sampai...

hehehehe.... bersih ye..... tunggu la sikit lagi.....mamat nih pun bersih gaks ye.... hehehehhe

actully this trail is the toughest pada aku.... sampai tak sempat nak ambil gambor time dalam trail... asyik tolak beskal je...

nih google map... basically, start dari kg rapat jaya tambahan.. masuk celah ladang kelapa sawit mana ntah.... pas tuh cross Jalan Lahat...(jln yg aku lalu kalau nak pegi batu gajah dari ipoh)..masuk ladang balik.... pas tuh lepak jap...pas tuh baru patah balik....
distance travel today 24.43km
time on bike 2 jam 59min dan 2 saat


total traveled so far 131.1km
i wanna put this
inside this?? warghhhhh i need bike rack...