Saturday, May 16, 2009

-Rim aku bengkok lagi-

yaa....... seperti tajuk diatas, rim aku bengkok lagi..... nih yang geram nih.... tergolek sikit je.. rim bengkok.. isk isk isk..... so.... 2-3 bulan nih... ride secara berhemah.... kompol duit cukup2... trus rembat wheelset bagus sket..... tgh te'nang da'rim or revolver or pimplite or dtswiss... (mcm bnyk duit je aku nih... .hehehhehe)....
mcm mana rim buleh bengkok... ??? hahahahha..... "nak sangat layan super-v" hehehhehee... akibat terlalu kempunan nak layan sV punya pasal.... aku set nagn mus DBI utk layan sV pada hari sabtu... budget kami 2-3 org je yang ada..... (ye lah... ride rasmi kan hari ahad..) tgk2 turn-up ramai.... ader dekat 12 org... best best best.... mcm biasa... lepak minum...mintak izin trail maker utk layan sV dulu.... pas tuh.... jalan.......kali nih kami tak kayuh utk sampai ke sV... tapi kami hiking a.k.a tolak beskal ikut trek ke atas.... memang penats... lagi penats dari kayuh ikut belakang maktab.... tapi.. aku suka cara nih... sebab aku buleh usha trail serta halangan2 mendatang semasa menolak naik.....
dah nak sampai starting point dah.....
sessi melepak kumpul tenaga..... sessi mencungkil tanah dari tayar.... dan bermacam2 sessi lagi.....
kat mana rim aku bengkok? hehehhehe.... kat bawah tuh... ader satu ramp....
1st try.... laju sgt....landing ok... tapi tak ready utk fork bottom out.... so tergolek.....
3rd try.... baru tau nak slow... jump ramp tuh dgn jayanye....
2nd try??? ... hehehehhe nih video nyer... thanks to adik benjo tlg amik.....
(ps: cappan... sorry... kalau aku tlg terangkan trail dimana yang tak sepatutnye.....)

video

i love my santa cruz.....

using all my 120mm travel.....

next entry.......sV bersama kawan lama..... siapa dia????? tungguuuuuuu.......

ps: last drop.... aku lepas ooooooo.......... huhhuhuhuhuuuuu memang puas hati.... rim bengkok pun... puas hati.... hehehheehhe

Sunday, May 10, 2009

-good start, bad ending-

assalamualaikum,
jgn terkejut dengan tajuk entry kali ini.... keran tiada apa2 kecederaan berlaku...just nak share some story dan pengalaman semasa ride hari sabtu (09/05/2009) hari tuh.... cadang laluan hari itu... dari papan ke pusing...ke parit... dan patah balik... around 50km off road... kalau tak salah...trail memang best... tak banyak bukit pacak..(hmmm mcm tak de je.. maybe satu la kot)..dan aku bukanlah org last hari tuh... heheheh best best best.....
tapi ride hari tuh have to cut short due to mishap seperti tayar pancit dan rantai putus...

1st stop yang dikenali sebagai "pokok buluh"... dah tempat tuh mmg banyak pokok buluh lah kan...
2nd stop selepas kayuhan uphill serta downhill.... tak buleh nak layan sgt section DH tuh sebab fobia jatuh masih ada... dan sebab trek pun 1st time.... ulang sekali kali lagi...1st time masuk....


2 gambar diatas diambil time kerja2 tukar tiub dijalankan.... pasang tiub baru pun bocor... arghhh pas tuh tiub valve saiz kecil plak.. tak ramai yang bawak... dah nak kena korek rim nak kasi muat masuk tiub besar... pas tuh dgn ader yang putus rantai plak.... so... cadangan utk patah balik pun diterima...memandang kan hari dah nak masuk pukul 12.. so gerak lah patah balik....and this is where the bad ending start...

time balik....ye lah... time tuh dah tgh hari... panas... penat pun penat gak... dah dekat 5 +/- jam atas beskal....(start kayuh pkl 8am)....tapi yangaku heran nyer... time balik tuh... buleh plak derang main laju2 plak... mcm nak pegi race je... rilek la..... memang la jalan balik sama mcm jalan masuk tadi... tapi area tuh banyak nak mampus simpang siur... dan kebun sayur dan ladang kelapa sawit memang banyak... kolam ikan pun banyak.... nak masuk kolam la... ladang sawit la.... kebun la.... aku sempat catch up ngan 2 rider lagi...(poi ngan brader bwk scott yg aku lupa namanyer)....aku ingat derang tau jalan keluar... rupa2 nyer 1st timer trail gak....silap masuk simpang je... bla bla bla.... cut story short... masuk ladang keluar ladang... naik bukit turun bukit.... dan la panas... aku kesian gak kat brader 2 org tuh... dah la bwk air 1 botol je... aku bwk hydrapack 2L siap botol 1.5L.... ok la... derang dah la kering...haus.. panas plak.. tambah plak sesat .... aku kalau trail 1st time.. aku bwk air lebih... sebab benda mcm nih la menakutkan aku... dan aku pun memang jenis bnyk minum air... hehehehhehe....

hydrapack aku pun dah nak habis.. 0.5L je tinggal... panas memang terik... jalan keluar pun tak jumpa lagi... share la seteguk sorang air dari beg aku... takut karang heat-strok plak deme... lagi susah....pas tuh call Gee... ckp yang kami dah sesat...yang best nyer... sorang bwk hp tak de kredit... sorang lagi tak bwk hp... bagus.... thumbs up..... dah la air tak bwk.... aper pun tak bwk... tools? tiub? isk isk isk... mcm nih punya pun ader ke??

aku respect la buat 2nd time kat gee... (1st time kejadian jatuh aku)..... dia sorang je yang patah balik.... patah balik cari kita orang... cuba bayangkan.... gee dah la kayuh dari rumah... dah keluar dari trail... patah balik cari member2.... tapi... nak cari kan apa? kami pun tak tau kami kat mana... mcm mana gee nak cari... "gee kami kat ladang kelapa sawit... ader kolam depan tuh...." "aku pun kat kolam la... ader kelapa sawit gak" gee jwb... haaaaaaaa..... berapa banyak la lot tanah mcm tuh kat sana........so tanya la 1 apek nih mcm mana jalan nak keluar... selamat ade org lalu.... so ikut la apek tuh....naik turun bukti lagi..... tgk2 nampak gee tgk tunggu kat simpang.... "damn...thats the face i wanna see".....trus ikut gee keluar.... yg rupanya agak jauh... jauh gak gee patah balik....

tgk2 jam dah pukul 1 lebih... dekat sejam gak la sesat....pedal slowly... lepas dah keluar... jumpa ke kedai trus singgah beli air.... dan rest...

you can only imagine how "sweet" and "nikmat" the 1st tin of that 100plus........fuhhh........

heres a few lesson/tips learned from todays ride

1. bring your own tools,tiub, and so on...

2. bring enough water....if weight is not an issue..... bringing extra is good because if u dont need it...maybe some other rider will..

3. always have and bring your handphone.... thats why its call teh life line....

and the most important

NEVER LEAVE FELLOW RIDER BEHIND. YES U MAYBE A TRUE RACER/MTBer BUT DONT BE SELFISH. DONT BRING NOOB IF YOU ARE ABOUT TO LEAVE THEM DRY IN THE TRAIL.

@$#@$*(&(*&^@@!&&***!!!!!!!!!!

KONFEM AKU TAK IKUT DAH ORANG MCM NIH.....SEBAB ORG2 MCM NIH LA YANG BUAT NOOB GANTUNG BESKAL....

ps: buat 2 org brader yang lagi belakang dari aku tuh...semoga dapat keluar dengan selamat....

Dah panas2 nih.... kita makan dulu... my dinner... egg, hash brown, double cheese sandwich :)

Thursday, May 07, 2009

-what to do when u can't ride: part 2-

FOX FLUX 2009, PUNK BLACK....beli kat kedai eric tasek RM330.... asalnye aku dah beli fox flux camo 2008...RM200 kat BBS...aku ingat kepala aku muat la saiz M... tgk2... aduh... dah la ketat...nak ikat pun tak buleh... konfem kena jual nih... tak sampai 10min... aku pack balik... letak dlm kotak... trus iklan kat bbs.... 10min pas tuh... item sold..... yeeahhhh....so... geram punya pasal... sebab aku memang mengidam fox flux.... aku pun rembat je la 2009 punyer model... memula ingat nak amik yg camo gaks.... tapi eric ckp baik amik design baru... lagi lawa dan baru la nampak 2009... betul gaks... respect la eric... kalau org lain mesti nak let go cepat2 yg kurang berpotensi utk sold ye tak?nih dia bagi aku nasihat yang bernas/ikhlas....

nih Fork pump utk epicon aku.... nak kena adjust pressure supaya sag dia ngam ngan berat.

nih plak rim WTB yang baru aku tukar tadi.... menggantikan rim alex ace 18 aku yang kecundang.....

nih plak koleksi rim2 yang aku ader...baru 5 bulan main mtb... kalau 5 tahun...perghhh....selamat wife sporting... sayang....sayang~~~~

ps: aku nak jual wheelset murah v brake only, RM100 spesel price utk pembaca blog aku...

Tuesday, May 05, 2009

-what to do when u can't ride-

what to do when u r injured and can't go for a ride......
shopping la apa lagi.....hehehhehe

Bontrager R white saddle... this saddle only comes with TREK bike and i got it for RM80 at CCI in penang. (refer http://qistory.wordpress.com/2009/05/05/jalan-jalan-cari-penang/ )... kenapa tukar saddle... sebab... saddle lama tuh kembang sgt.. susah nak lean back... comfy... memang comfy tapi antara penyebab aku jatuh ialah saddle lama aku tidak memberi ruang kepada peha aku ketika leaning back... saddle gel still simpan... utk epic ride.. more than 40km... buleh pakai balik... hehehhehe

ADIDAS TerreX 2008 shandal... dah lama aku ngidam kasut nih... nak beli kasut mtb scott... rm390... nak beli shimano mt40 RM270 tapi takde saiz 11...so amik yg ni lah... saiz 11, Rm240...yeay~~!!!

dah pasang saddle nih... baru la nampak mcm MTB sket... baru garang... sebelum nih nampak mcm beskal apek jual sayur jer...isk isk isk...

skang nih tgh tunggu FOX FLUX 2008 camo aku sampai... hehehehhe... rm200 beli kat bbs...

minggu nih kayuh kemana? aku tak kisah.. janji kayuh... hehehhehehe